Hírek

Kincset érő spák a Holt-tenger partján

Kincset érő spák a Holt-tenger partján

A magas sókoncentrációjáról híres Holt-tenger vize és kiváló gyógyhatású iszapja már az ókorban is ismert volt. E rendkívüli természeti adottságokra napjainkban egyre több spa települ rá, például Jordániában, abban az országban, ahol ha lehet, még a korábbiaknál is egyre nagyobb a kultusza a jó közérzeti szolgáltatásoknak.

 

HOLT-TENGER: A SÓ SZÁMTALAN JÓTÉKONY HATÁSA

A mintegy 1050 km² kiterjedésű Holt-tengert a Jordán folyó vize táplálja, partjai pedig Izrael, az Autonóm Palesztin Terület és Jordánia területére esnek. Míg a tengervíz átlagos sótartalma általában 4 és 6% közé esik, addig a Holt-tenger vizének esetében ez az arány 22–25%-os, hihetetlenül magas. Nátriumtartalma literenként 275 gramm, míg más tengerek vizében literenként mindössze 35 grammnyi nátrium fordul elő. A Holt-tenger vize lényegében egy különleges „sókoktél”, amelynek összetétele nagyban különbözik a tengerek és óceánok vizének összetételétől. Legnagyobb arányban magnézium-klorid és kálium-klorid alkotják az oldatot. E két hatóanyag különlegesen jó hatással van az immunrendszerre, a vérkeringésre és különféle bőrproblémákra (például az ekcémára). A Holt-tenger környezetében a levegő is más: ózonban és oxigénben rendkívül gazdag, és jóval hatékonyabban szűri meg az UVB- és UVA-sugarakat, ezért a Holt-tenger partján hosszabb ideig lehet napon tartózkodni a leégés, bőrkárosodás veszélye nélkül. A Holt-tenger a bolygó legmélyebben fekvő területe (a tengerszint alatt 417 méterrel helyezkedik el). A fennmaradt írásos emlékek alapján tudjuk, hogy a víz és az iszap jótékony hatásait már Kleopátra királyné is élvezte: bőrének színét és hajának selymességét a Holt-tenger iszapjából készített maszkokkal, pakolásokkal igyekezett megőrizni. A környék spáinak szerelmesei is főként ennek a rendkívüli hatású iszapnak a jótéteményeit használják ki: egész testüket bekenik az iszappal, amelyet maguk emelnek ki a vízből fürdőzés közben, vagy a kezelőkabinokban kérnek iszapos pakolásokat. A jellegzetes zöldes színű iszapot a maximális hatás érdekében holt-tengeri sós fürdőzés vagy sóval végzett testradírozás után kell felvinni a bőrre. A part teljes hosszában, mindenütt iszappal bekent testű vagy a sós tengervízben lebegő embereket látni. Sok közöttük az orosz turista, akik különösen nagy rajongói a holt-tengeri iszapkúráknak. Az egész világon egyedülálló természeti adottságok valóban megérik az utazást, az időt és a pénzt. Semmivel össze nem hasonlítható az az élmény, ami itt vár az emberre. A víz élvezete mellett Jordánia csodálatos látnivalókat is kínál. Itt van például Az Arab-félszigetről érkező nomád népcsoport, a nabateusok által sziklából épített sírok városa, Petra, vagy a híres Nébo hegye, amelyről halála előtt Mózes megláthatta az ígéret földjét. Itt van Betánia városa is, és a hely, ahol a bibliai hagyomány szerint Jézust János megkeresztelte… Kissé távolabb, Aqaba városa pedig már a Vörös- tengerre és annak szép strandjaira néz.

SVÁJCI MINŐSÉG EGY ARAB SPÁBAN

A Holt-tenger adottságait ma számos spa igyekszik kihasználni. A helyben rendelkezésre álló, gyógyhatású természetes anyagokat magas színvonalú kezelések során igyekeznek minél hatékonyabban felhasználni, és a gyógyturizmus híveinek szolgálatába állítani. A Moevenpick volt az első spa, amely ezzel a céllal jött létre a Holt-tenger partján. A napközben sokszor a 40 °C-ot is meghaladó, nehezen viselhető hőség elől a turisták szívesen húzódnak be az enyhet adó kezeléseket kínáló spákba. A Spa Zara például kialakításában híven őrzi a naptól védett, árnyas belső terek, belső udvarok építészetének hagyományát. De természetesen tartozik hozzá a vendégek minden igényét kielégítő szabadtéri medence is, kilátással a tengerre… A „közérzetjavító klinika” elnevezésre is méltó, gyönyörű kialakítású intézmény hatalmas, klimatizált fogadótermében egy mosolygós beduin köszönti a látogatókat. A hidroterápiás helyiség hangulatát egy szép szökőkút és néhány különleges kristályváza adja meg. A kinti, égető napsütés és a tenger sós vize után az érkező vendégnek igazi felüdülést, ellazulást jelenthet a jó közérzeti terápiás intézet egyik „welcome szolgáltatása”, a trópusi eső. A vendégeknek a spa napi ötszöri alkalommal tízperces fürdőzést javasol a tengervízben. A magas sótartalom miatt azonban a bőrt feltétlenül hidratálni, táplálni kell a fürdések után: természetesen ehhez is rendelkezésre állnak a megfelelő kezelések. A test rehidratálására nagyon fontos a megfelelő mennyiségű folyadékbevitel is azok számára, akik részt vesznek egy ilyen holt-tengeri kúrán. A természetes környezet jótékony, de a bőr kiszáradásával, erős napterheléssel és magas sókoncentrációval együtt járó hatásait a spa kényeztető, egyensúlyteremtő, helyreállító kezelései egészítik ki, és ennek a minden lehetséges előnyt magában egyesítő kezelésnek már néhány nap után jól látható, csodálatos eredményei vannak.

Személyre szabott kezelések

A spa több mint 70 féle kezelést kínál. Közöttük egyik-másik igazi „best sellernek”-nek számít. Ilyen például a holt-tengeri sóval és esszenciális olajokkal végzett bőrradírozás. A test bőre az erőteljes átdörzsölés után csodálatosan finom, puha és egyenletes felszínű lesz. Szintén közkedveltek természetesen az agyagos maszkok, pakolások, testtekercselések: a zöld vagy fekete agyagot a Holt-tengerből nyerik, esszenciális olajokkal és növényi kivonatokkal dúsítják, úgy kenik a bőrre. A kezelések igénybevételének előfeltétele, hogy a test bőre teljesen ép legyen: a sebekbe, horzsolásokba jutó só ugyanis rendkívül kellemetlen hatású lehet. Néhány ár a miheztartás végett: egy 7 napos kúrát itt 881, egy 5 naposat 679 US dollárért lehet igénybe venni. Egy 55 perces „Thalgo Facial” arckezelés pedig 81 dollárba kerül. A spa és a neki otthont adó hotel 1999-ben épült, a hagyományos arab építkezés stílusa szerint. Meg kell hagyni: néhány kisebb-nagyobb javítási, helyreállítási munkálatra már helyenként bizony szükség lenne… A szállodakomplexum 340 szobát foglal magában, és olyan benyomást kelt, mintha egy ókori nagy faluban élne az ember, valamelyik gyönyörű oázisban, de a 20. századi komfort valamennyi vívmányával felszerelten. A klimatikus viszonyokhoz építési elveikkel is alkalmazkodó, kissé sötét, árnyékos szobák a teljes kikapcsolódást, a pihenés szolgálják: maguk is részei a jó közérzeti és relaxációs kúráknak… Egy nemrég befejezett projekt keretében a tengerparti strand felszereltsége jóval korszerűbb lett, étteremmel, bárral, sokféle új szolgáltatással gazdagodott. Épült egy új, közvetlenül a tengerre néző fürdőmedence is, szoláriumok létesültek, elkészült egy, a szállodavendégeket egyenesen a tengerpartig szállító üveglift is. Tizenkilenc szoba tengerre néző terasszal bővült, és újakra, modernebbekre cserélték a spa berendezési tárgyait és felszereléseit is. Sokat ígérő fejlesztések egy gyönyörű környezetben épült, valóban impozáns létesítményben…

Kelemen Gréta

"Kevesen ismerik az igazi Kelemen Gréta-t, de a legfontosabb két dolog, amit tudni kell, hogy az optimista és precíz, természetesen barátságos, szemlélődő és racionális, de kisebb dózisokban, és gyakran elkényeztetik a nem érzéketlen szokások is.

Az optimizmusa azonban, amiért gyakran imádják. A barátok gyakran számítanak róla és romantikus természetükre a szükség idején.

Persze senki sem tökéletes, és Bogdánnak számos hibája van. A tisztesség és az instabilitás hajlamos az úton járni, bár inkább személyes szinten, mint mások számára.

Szerencsére a pontossága általában ott van, hogy enyhítse a fújásokat."

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük