Foltok és elszíneződések a bőrön

[Total:    Average: /5]

Foltok és elszíneződések a bőrön

 

A bőrön jelentkező elszíneződések oka rendkívül sokféle: a foltok lehetnek veleszületett vagy időskorban kialakuló bőrhibák, de keletkezhetnek bármely más életkorban is, például a napsugárzás vagy más kiváltó tényezők hatására. Színük a fehértől a piroson át a barna legkülönbözőbb árnyalataiig terjedhet. A sokszor zavaró esztétikai problémát jelentő pigmentfoltok a bőrön rendkívül gyakoriak, ezért a bőrgyógyászat és a kozmetológia számos technikát és terméket fejlesztett ki a foltok eltüntetésére, vagy színük mérséklésére.

 

VELESZÜLETETT PIROSAS BŐRFOLTOK

E jól látható, rózsaszínes, pirosas vagy vörös foltok (szaknyelven angiómák) hátterében a vérerek fejlődési rendellenessége áll. A veleszületett angiómák gyakran jelentkeznek az arcon, de a test egyéb területein is előfordulhatnak. Az ún. haemangióma a csecsemőkorban leggyakrabban előforduló daganatos elváltozás, amely nem örökölhető és nem fertőző kórkép, csupán esztétikai, kozmetikai problémát okoz. A bőrfolt megjelenése időről időre változik: a születést követően egyre nagyobb kiterjedésű lesz és sötétebbé válik, de nem egyszer már az első életév betöltése előtt jelentős javulás tapasztalható, és akár teljesen el is tűnhet.

A kezelés
A pulzáló festéklézeres kezelés lehetőséget nyújt a veleszületett érelváltozások hegmentes eltüntetésére. Az eljárás lényege, hogy a lézerberendezés által kibocsátott villanófény a környező szövetek károsítása nélkül hatol keresztül a hámon és az irhán, s a nagy sűrűségű lézerfény kizárólag a problémát okozó vérerekben található hemoglobinban nyelődik el. A hemoglobin molekulákkal közölt energia hatására a rendellenes érszakasz felmelegszik, és a lokális hő visszafordíthatatlan károsodást okoz benne. Ennek köszönhetően néhány hétalatt elhalványodik, majd teljesen felszívódik. A beavatkozás minimális fájdalommal jár, de kisgyermekek kezelésekor a bőrgyógyász-kozmetológus szakorvos legtöbbször helyi érzéstelenítő krémet is alkalmaz. Első alkalommal az orvos tesztet végez a bőrön, így tudja pontosan meghatározni, milyen erősségű lézerfényt használjon majd a kezelés során a legjobb eredmény elérése érdekében. A kezelés maga néhány héttel később veszi kezdetét, tartama pedig az eltávolítandó bőrfolt méretének megfelelően lehet hosszabb vagy rövidebb. Egy közepes méretű angióma eltüntetéséhez 5–6 alkalomra van szükség, az egyes kezelések között hat hétnyi szünetekkel. A javulás nagyjából a harmadik kezelés után már szemmel látható.

ROSACEA

A rosacea az arcbőr krónikus gyulladása, amelynek hátterében a bőrfelszínközeli erek tágulatossága áll. Első szakaszában a betegség az orron és az orcákon hirtelen keletkező majd rövid idő elteltével elmúló vörös foltok formájában jelentkezik. Később ezek a bőrfoltok állandósulhatnak, illetve a piros bőrfelületeken vörös, gennyes közepű kiütések jelenhetnek meg. A probléma által különösen érintettek a szőke hajú, világos, vékony bőrű páciensek. Meglévő hajlam esetén a tünetek megjelenését kiválthatják a fűszeres ételek, az alkohol, az erőteljes vagy hosszabb ideig tartó napexpozíció, a hideg, a szél, és más környezeti tényezők is.

A kezelés
Az enyhe fokú értágulatosságból eredő, gyengébb rosaceás tünetek kezelésére kiváló megoldást jelentenek az elektrokoagulációs, illetve a lézeres kezelések. A kitágult erekbe bevezetett, rendkívül vékony tűben cirkuláló gyenge elektromos áram hatására a tágulatos erek roncsolódnak. Az 5–6 alkalomból álló – egyébként inkább csak kellemetlen, semmint fájdalmas – kezelést bőrgyógyász szakorvos végzi, az egyes beavatkozások között legalább egyhetes szüneteket tartva. Amennyiben újabb ereket is érint az értágulatosság, néhány alkalomból álló fenntartó kezelés is szükségessé válhat. A rosacea súlyosabb, eritrózissal kísért eseteiben a legjobb eredmény YAG-lézerrel, illetve pulzáló festéklézerrel érhető el. A tünetek erősségétől függően 2–4 alkalomból álló, egy hónapos szünetek közbeiktatásával végzett kezelésről van szó, amelynek célja a tágulatos erek gondos kitisztítása. A kezelés hatására a bőr vörössége jelentős mértékben enyhül. A két lehetséges megoldás közül valamivel fájdalmasabbnak számító elektrokoaguláció után pörkképződés indul meg: a pörkök nagyjából 5 nap után esnek le. A pulzáló festéklézeres kezelések főként a rosacea erőtejes eritrózissal járó eseteiben javasoltak. A lézeres beavatkozás helyén kis hematómák jelentkezhetnek a bőrön. Szigorúan betartandó előírás, hogy a kezelés megkezdése előtt egy hónapig, majd a kezelés teljes időtartama alatt kerülni kell a napfényt. A beavatkozások után elengedhetetlen a fényvédő krém használata.

TERHESSÉGI FOLTOK

A köznyelvben májfoltnak, az orvosi szaknyelvben chloasmának nevezett bőrfoltok jellegzetesen a terhesség időtartama alatt, általában a második trimeszterben jelentkeznek, és inkább a barna hajú és bőrű nőknél válnak erőteljesebben láthatóvá. Főként nyáron, jelentkezik gyakran ez a probléma, amikor a nap hatására az érintett területen a bőr söté-tebb barnára sül le, mint az arc többi részén. A terhességi foltok szabálytalan elhelyezkedést mutatva megjelenhetnek a homlokon, az orcákon, az arc két oldalán, a szájkörnyéki zónában, és a többé-kevésbé egybefüggő foltok szinte térképszerű rajzolatokat hozhatnak létre az arcon. A chloasma a terhesség időszakán kívül is kialakulhat az arcon, a hormonháztartás változásait okozó fogamzásgátló tabletták hatására, vagy egyszerűen a menstruációs ciklus bizonyos időszakaiban. A terhességen kívüli időszakban jelentkező májfoltok jellemzően leginkább a száj körüli területen fordulnak elő nagyobb számban.

A kezelés
A terhességi foltokkal a szülésig semmiféle teendő nincsen. A bőrfoltok a szülést követően olykor spontán módon, maguktól eltűnnek. Ha mégsem, 6–8 hónappal a szülés után elegendő elkezdeni a kezelést. Megelőzésképpen egyetlen megoldásként az arc tökéletes fényvédelme javasolható. A már kialakult foltok kezelésére többféle, külsőleg alkalmazható bőrfehérítő krém áll rendelkezésre. A jelenleg forgalomban lévő készítmények legtöbbje azonban általában csak mérsékeli a bőrfolt színárnyalatát, halványítja, de nem tünteti el teljesen a pigmentfoltot, és napfény hatására sajnos sok esetben újra sötétedhet a bőrterület. Receptre felírható egy hidrokinon tartalmú, gyógyszertárban beszerezhető magisztrális készítmény is, amelynek használatát – orvosi ellenőrzés mellett – a szoptatás befejezése után lehet megkezdeni. Kiváló eredmények érhetők el intézeti körülmények között végzett gyümölcssavas peelinggel is. Ha a terhességi foltok fogamzásgátló tabletta szedésének hatására alakulnak ki, legjobb, ha a nőgyógyász más hormonösszetételű tablettát ír fel.

A KORRAL EGYÜTT JÁRÓ, IDŐSKORI PIGMENTFOLTOK

Az öregségi foltoknak is nevezett, erőteljesen pigmentált bőrterületek mindenekelőtt a kézfejen, ritkábban a homlokon és a halántékon, néha a dekoltázs területén jelennek meg, 40–50 éves kor tájékán. Kialakulásukat a bőrtípus, illetve az addigi élettartam során napon eltöltött idő határozza meg. Ezek a barnás bőrfoltok mindig jóindulatú elváltozások, amelyek eleinte kis kiterjedésű, halványbézs elszíneződésként jelentkeznek, jól körülírt szélekkel, és semmiféle panaszt nem okoznak, csupán esztétikai „szépséghibát” jelentenek. A kor előrehaladtával azonban ezek a foltok egyre nagyobb számban (és egyre növekvő méretben) jelentkeznek a bőrön, és színük is egyre sötétebbé válik. Szerencsére ma már megfelelő módszerek állnak rendelkezésünkre az öregségi foltok eltüntetésére, illetve színárnyalatuk mérséklésére.

A kezelés
Ha a foltok nem régen keletkeztek, számuk nem jelentős és színárnyalatuk nem nagyon sötét, kezelésképpen bőven elegendő egy hidrokinon tartalmú halványító krém alkalmazása. Nagyobb számú és sötétebb folt esetén a bőrgyógyász vagy az esztétikai szakorvos A-vitaminsav tartalmú krémet javasol, amely nemcsak fehérítő, de hámlasztó hatással is rendelkezik. Ennek alkalmazása esetén a kezelés teljes időtartama alatt szigorúan tilos a napon tartózkodás. A készítmény hátránya, hogy egyes esetekben irritálhatja a bőrt. A szakorvos által végzett triklórecetsavas, illetve folyékony nitrogén spray-vel történő kémiai hámlasztás kiváló eredményeket ad az öregségi foltok kezelésében.

FEHÉR BŐRFOLTOK

A bőrgyógyászok által gutát-hypomelanózisnak nevezett, enyhe bőrbetegség a 40 év felettieket érinti, és gyakran a nyaralás utáni időszakban jelentkezik, amikor a bőr lassan elveszíti szerzett barnaságát. A test bármely területén, de leggyakrabban a lábon, a karon, az alkaron, annak is külső felületén jelennek meg elszórtan az egészen apró, fehér pötytyökkel tarkított pigmenthiányos bőrfelületek. A bőrelváltozás képe egy gombás fertőzés tüneteire hasonlít, de semmi köze ahhoz. Lényegében olyan bőrterületekről van szó, amelyeket a kialakult pigmenthiány miatt a nap nem tudott lebarnítani. A kor előrehaladtával azután az érintett bőrfelületek kiterjedése egyre nagyobb lesz, és egyre sokasodnak, a bőrön egyre erőteljesebben láthatóvá válnak a parányi fehér pöttyöcskék. A kórkép hátterét ma még nem ismerjük pontosan, de a kutatók jelenlegi ismereteik alapján a melanociták eloszlási zavaraira vezetik vissza a problémát, amelyet a bőrtípus teherbírását meghaladó mértékű napterhelés válthat ki.

A kezelés
Miután a tudomány még a kórképet magát sem ismeri kellőképpen, az igazán hatásos kezelés is várat magára. Egyelőre be kell érnünk a fehér, pigmenthiányos pöttyök kozmetikai korrigálásával, elfedésével, illetve az önbarnító készítmények rendszeres alkalmazásával. Az A-vitaminsavas hámlasztó készítményekkel már biztató eredményeket értek el a hypomelanózis által érintett bőrterületek minőségének javításában.

A BŐR PIGMENTHIÁNYA

A vitiligo néven ismert kórkép a bőr egyes területeinek teljes pigmenthiányával függ össze. A test bármely részén megjelenő fehér foltok jóindulatúak, de komoly esztétikai problémát jelentenek az érintett pácienseknek. Nem örökletes, de sajnos viszonylag gyakori előfordulású betegségről van szó. A fehér bőrterületek leggyakrabban a kézfejen, a szem vagy a száj környékén jelennek meg. A bőr színéért felelős pigmentek teljes hiánya miatt ezek a zónák nemcsak világosabbak, mint a test többi részét takaró bőr, hanem teljesen fehérek, ugyanúgy, ahogyan az ezeken a területeken található szőrszálak is. A bőrfoltok minden előjel nélkül, váratlanul alakulnak ki, és néhány évvel később ugyanilyen váratlan módon maguktól el is múlhatnak. A tünetek oka egy autoimmun betegség, amellyel kapcsolatban a meglévő hipotézisek igazolására további kutatási eredményekre van szükség.

A kezelés
Az orvostudomány többféle – többé-kevésbé hatékony – módon próbálkozik a vitiligo kezelésével. Ha a betegség által érintett bőrterület kiterjedése nagy, puvaterápiát alkalmaznak. Tabletta formájában a melanociták működését aktiváló pszoralént szed a páciens, ezzel párhuzamosan pedig orvosilag szigorúan ellenőrzött, mesterséges UV-sugárzásnak teszik ki a pigmenthiányos bőrfelületet. A kezelés nagyjából 70%-os eredményességgel javítja az érintett területen a bőr megjelenését, de a kezelés befejezése után sajnos gyakori a kiújulás. Ha a vitiligóval érintett bőrterület mérete kicsi, fotoszenzibilizálást követően UV-fény alkalmazásával próbálják repigmentálni a bőrt. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a szelén helyi és általános alkalmazása is eredményesen befolyásolja a vitiligóval érintett bőrterületek állapotát.

About Kelemen Gréta
"Kevesen ismerik az igazi Kelemen Gréta-t, de a legfontosabb két dolog, amit tudni kell, hogy az optimista és precíz, természetesen barátságos, szemlélődő és racionális, de kisebb dózisokban, és gyakran elkényeztetik a nem érzéketlen szokások is. Az optimizmusa azonban, amiért gyakran imádják. A barátok gyakran számítanak róla és romantikus természetükre a szükség idején. Persze senki sem tökéletes, és Bogdánnak számos hibája van. A tisztesség és az instabilitás hajlamos az úton járni, bár inkább személyes szinten, mint mások számára. Szerencsére a pontossága általában ott van, hogy enyhítse a fújásokat."