Hírek

Előzzük meg a bőrrákot!

Előzzük meg a bőrrákot!

 

A melanóma korai felismerés esetén jó eséllyel gyógyítható betegség. A kóros bőrképletet helyi érzéstelenítés mellett egyszerűen eltávolítják a bőrből. Az előrehaladottabb állapotban diagnosztizált kórkép azonban kérdésessé teszi a gyógyulási esélyeket, tekintettel arra, hogy a melanóma a test más részeiben is hajlamos metasztázisokat képezni. A lehetséges kezelés ezekben az esetekben sajnos jóval kevésbé hatékony. Ezért a bőr rendszeres ellenőrzése mint a korai felismerés egyetlen biztos módja elengedhetetlenül fontos. Különösen nagy odafi gyelésre van szükség a veszélyeztetett (világos bőrű, sok anyajeggyel rendelkező, illetve családilag érintett) egyének esetében.https://kiszsinagoga.hu/choco-lite-velemeny-a-kakaohuzo-keszitmenyrol.html

A bőr vizsgálata

A szépségápolási szakemberek szerepe kiemelkedő a bőrrákos elváltozások korai felismerésében. A gyanús jelek mielőbbi kiszűrése érdekében ajánlatos rendszeresen (évente két-három alkalommal) alapos megfi gyelésnek vetni alá vendégünk bőrét. Ilyenkor vizsgáljuk át a teljes testfelületet, tetőtől talpig! Minél jobban ismerjük ügyfelünket, minél gyakrabban kezeljük bőrét, annál könnyebben vesszük észre a szokatlan elhelyezkedésű, színű vagy méretű pigmentált foltokat, vagy a megváltozott küllemű anyajegyeket.
Az alábbiakban sorra vesszük mindazokat a jeleket, amelyek segítségünkre lehetnek abban, hogy biztonsággal különböztessük meg egymástól az egyszerű, jóindulatú anyajegye ket és a rosszindulatú melanómás elváltozást.

Figyelmeztető jelek, amelyekkel feltétlenül szakorvoshoz kell irányítanunk ügyfelünket:
Aszimmetria: a bőrképlet nem körszerű forma, egy képzeletbeli tengellyel kétfelé osztva a két oldal nem hasonlít egymásra.
Szabálytalan szélek: a bőrképlet szélei elmosódottak, nem határolódnak el élesen az ép bőrtől. A központi, nagyobb folt körül szórványosan kisebb pigmentfoltok nyúlnak túl a bőrképleten.
Nem homogén szín: a bőrképletben egyszerre több színárnyalat van jelen (fekete, vörös, fehér, barna).
Méret: a bőrképlet mérete általában nagyobb, mint 6 mm.
Változó megjelenés: minden olyan anyajegy vagy szépségpötty, amelynek megjelenése rövid idő alatt észrevehető változást produkál akár alakját, akár méretét, vagy színét tekintve, fi gyelmeztető jelnek tekintendő!

Ha e jellemzők közül egyet vagy akár többet is felfedez valaki vendégén, az még nem jelenti feltétlenül azt, hogy melanómás esetről van szó. Csak azt jelenti: olyan kétséges megjelenésű bőrképletet észleltünk, amellyel a baj megelőzése érdekében legjobb azonnal szakorvoshoz küldenünk ügyfelünket.

A szakorvosi vizsgálat

Kétségekre okot adó, bizonytalan pigmentfoltokat a bőrgyógyászok nap mint nap vizsgálnak a rendelések során. A vizsgálat egyszerű és fájdalommentes: az orvos szemrevételezi a bőrfelületet. Dermatoszkóp (egy speciális, a bőrfelületet megvilágító és nagyítóként szolgáló eszköz) segítségével az orvos megtekinti a kérdéses bőrképletet. Ha gyanúsnak találja, eldönti, hogy elegendő-e megfi gyelés alatt tartani és nyomon követni esetleges további változását, vagy helyi érzéstelenítés mellett eltávolítja, és analizáltatja a kimetszett bőrképletet.

 

Kelemen Gréta

"Kevesen ismerik az igazi Kelemen Gréta-t, de a legfontosabb két dolog, amit tudni kell, hogy az optimista és precíz, természetesen barátságos, szemlélődő és racionális, de kisebb dózisokban, és gyakran elkényeztetik a nem érzéketlen szokások is.

Az optimizmusa azonban, amiért gyakran imádják. A barátok gyakran számítanak róla és romantikus természetükre a szükség idején.

Persze senki sem tökéletes, és Bogdánnak számos hibája van. A tisztesség és az instabilitás hajlamos az úton járni, bár inkább személyes szinten, mint mások számára.

Szerencsére a pontossága általában ott van, hogy enyhítse a fújásokat."

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük