Potencia

Beszélgetés Zólyomi Zsolttal

Összhangban a nyárral: gyümölcsös parfümök

Leveses körte, nap érlelte szilva, mézédes sárgabarack, roppanó cseresznye, fanyarkás meggy és megannyi más gyümölcs élettel teli, friss, játékos és érzéki illata idézheti meg a nyár könynyedségét a parfümök világában.

A neurofi ziológusok azt állítják: íz és illat szorosan öszszefüggenek egymással. A par fü mő rök egykori érzéki benyomásaink tudatunk mélyén tárolt emlékeivel játszanak, amikor egy-egy parfümös üvegcsébe például gyermekkorunkban kóstolt fi nomságok vagy különleges ínyencségek illatát zárják. A tudományos szakértelemmel kidolgozott, emlékeket ébresztő, varázslatos nedűből azután elegendő egyetlen szippantás ahhoz, hogy egykori elevenségükben idéződjenek fel a múlt képei, régen ízlelt örömeink. Ha belegondolunk, ez maga a varázslat…
Amikor egy ízletes fi nomság első alkalommal kerül a szánkba és találkozik ízlelőbimbóinkkal, azonnal ízmolekulák milliárdjai szabadulnak fel, s ezzel egyidejűleg olfaktív lenyomat (egyfajta szagminta) tárolódik el agyunkban, amely az ízélményhez szorosan kötődik. A későbbiekben valahányszor találkozunk az egyszer megismert illattal, rögtön felidéződik az ízletes ételhez fűződő ízélményünk is. „Harapni való” illatukkal erre a neurofi ziológiai folyamatra játszanak rá a gyümölcsillatú parfümök is, amelyek bizonyos értelemben képzeletünket táplálják kellemes ízeket megidéző illatukkal.
Ahogyan a virágillatok sem mind származnak valódi virágalapanyagokból, úgy a parfümök gyümölcsös illatjegyeit sem feltétlenül gyümölcsökből nyerik, hanem többnyire szintetikus úton állítják elő őket. A sárgabarack bársonyos illata például gyakran szerepel különféle gyümölcsös illatkompozíciókban, nem ritkán a mandula illatának kíséretében. A szilva hol virágos illatjegyeivel, hol pedig édes, likőrös változatában van jelen a parfümökben. Szintetikus úton damaszkon molekulák felhasználásával állítják elő (ezek a molekulák domináns összetevői például a rózsa illatának is). Férfi és női termékekben is gyakran találkozhatunk a zöld alma friss, élénkítő hatású illatával. Ahogyan a manduláéval is, amely lágy, balzsamos jelleget kölcsönöz a parfümöknek. Illatvariációi közül egyes kreációkban a keserűmandulát meg idéző, markáns amarettó jegyeket használják, máskor meg éppen a mandulavirág bársonyosan fi nom, szubtilis illatát idézik meg. A meggy illatát laboratóriumi körülmények között több molekula kombinációjával állítják elő. Közülük is kiemelkedik a benzaldehid molekula, amelynek mandulára emlékeztető illata a meggymag aromáját idézi fel. A nyári könnyű, vidám és érzéki, alkoholmentes parfümökben a mangó, a passiógyümölcs vagy a piros kerti és erdei gyümölcsök illata szépen harmonizál a különböző virágok édeskés illatjegyeivel.

Kelemen Gréta

"Kevesen ismerik az igazi Kelemen Gréta-t, de a legfontosabb két dolog, amit tudni kell, hogy az optimista és precíz, természetesen barátságos, szemlélődő és racionális, de kisebb dózisokban, és gyakran elkényeztetik a nem érzéketlen szokások is.

Az optimizmusa azonban, amiért gyakran imádják. A barátok gyakran számítanak róla és romantikus természetükre a szükség idején.

Persze senki sem tökéletes, és Bogdánnak számos hibája van. A tisztesség és az instabilitás hajlamos az úton járni, bár inkább személyes szinten, mint mások számára.

Szerencsére a pontossága általában ott van, hogy enyhítse a fújásokat."

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük