Hírek

A színek titkai

A színek titkai

 

Milyen lenne a világ színek nélkül? Minden bizonynyal unalmas és szürke… Ez a nyilvánvaló evidencia talán még inkább igaz az esztétika világára, ahol a színek különösen fontos szerephez jutnak. A szépségszalontól a spáig, a gyógyfürdőtől a thalassóig a színek mindenütt jelen vannak: logónk, munkahelyi környezetünk színválasztásában, a színterápiában, a színek tulajdonságaiban, a csakrákban, az aurában, a színek pszichológiai hatásában, az öltözködésben… Számunkra, a kozmetikai szakma képviselői számára a színek alapos ismerete nagy kincs lehet. Fedezzük fel hát a világot mintegy varázsütésre megélénkítő színek szimbolikáját és különféle hatásait. !… Utazzunk együtt színországba! A fehér, a rózsaszín, a lila, a fekete, a barna, a szürke, az indigókék, a narancssárga és a zöld után lássuk ezúttal a kéket!

 

Anyagi szín
Elsődleges szín.
Forma
Kör: az örökké tevékeny lélek, az állandó mozgás és a nyugodt, békés lelkiállapot szimbóluma.
Hullámhossz
480–460 mμ
Rezgésszám
650–700 milliárd
Asszociációk
Hűvösség, hidegség, transzparencia, könynyedség, szél, a legmagasabb szférák, halhatatlanság, meghatározhatatlan tér, üresség, tudattalan, nyugalom, pihenés, szemlélődés, hit, spiritualitás, mennyek országa, lemondás a földi örömökről, igazságosság, alázatosság, hűség, szűziesség, képzelet, szabadság, megszabadulás, álom.
Szimbolika
A lélek útján keresztül megnyilvánuló isteni bölcsesség, isteni sugallat, béke, nyugalom, ég, levegő, tisztaság, anyagtalanság, meditáció, lojalitás, hűséges szeretet, őszinteség, lelki boldogság, nőiség, passzivitás, végtelen, függetlenség, igazság, lemondás, veszteség, konzervativizmus, politikai értelemben vett jobboldaliság.
A KÉK
Képzelődés, útvesztés, irrealizmus, babonás hit, félelem, léhaság, hiúság, egocentrizmus.
Kedveltség
Kedveli: 49,5% Nem kedveli: 39,2% Létállapot vagy életfunkció Megérzés, cselekvés, teremtés, képzelet, kifejezés, művészet, teremtő szellem, új ötletek, értelem, kommunikáció, ige, szavak, figyelem, befogadás, függetlenség.
Pszichikai, érzelmi hatás
A kék nyugodt, békés lelkiállapotot teremt. Felébreszti a belső intuíciót, kedvező állapotot hoz létre a meditációhoz, legyőzi az emberben az egoizmust. Megnyitja az értelmet és a lelket az egész világot érintő problémák befogadása számára, harmóniát sugároz, és egységet teremt az emberek között.
Optikai hatás
A kék tágítja és jól áttekinthetővé teszi a teret, megnagyobbítja a formákat és látszólag távolítja őket egymástól.
Környezet
A kék erőteljes, mély, titokzatos és nyugalmat árasztó szín. Optikai térnövelő hatása van, de nagymértékű jelenléte hideg atmoszférát teremt. Békét sugároz: a tengerkék, a türkizkék, az égszínkék, a pávakék. Erőt, kemény akaratot fejez ki: a királykék, az éjkék, a sötétkék.
Öltözködés
A kék a kapcsolatteremtés, a nyelven keresztül történő kifejezés, a hallás mint auditív percepció, az üzenetváltás, üzenetátadás, a befogadás, a megértés, az értelemmel felfogás színe. Az agyi és mentális funkciókhoz egyszerre kötődő szín, amely mentes az érzelmektől: nem kelt indulatokat, izgalmat. Ez a szín képessé és nyitottá tesz mások szükségleteinek helyes érzékelésére. A kék szín hatására ugyanis a másoknak szentelt figyelem elfogulatlan, és a megértés pontos, mert nem zavarják meg személyes indulatok.
Viselése ajánlott:
• Ha csendre, békére, nyugalomra vágyik valaki.
• Ha kreativitásának fokozására és kommunikációjának javítására van szüksége.
• Ha szeretne nyitottabbá válni mások iránt.
• Ha frissnek és kipihentnek akarja érezni magát.
A túlságosan sok kék viselésének hatására azonban a mentális dolgok egyoldalúan előtérbe kerülnek a test vitális szükségleteivel szemben, és eltolódik a szervezetben az egészséges egyensúly.
Fontossági sorrendben
Az alkotó jellegű önkifejezés formái (titkos kert, hobbi, kedvenc időtöltések).
Névjegykártyán, image-ben
Alkotás, kommunikáció, jövő. Világoskék: reklámipar, csúcstechnika, informatika, agyi tevékenységek. Középkék: művészet, alkotás, rajz, városi élet, üzleti élet, intellektus.
Munkahelyi környezetben
Munkahelyen a sok kék szín fokozhatja a figyelmetlenséget, a szétszórtságot, növelheti a hibázás lehetőségét, és a munkatársak figyelmét a munka helyett az egymás közötti beszélgetésekre irányítja.
Reklámban
A tisztaság, frissesség, hűvösség kifejezésére szolgálhat: tisztítószerek, tej, tejtermékek, fagylaltok, mentolos cukorkák, fagyasztott áruk, nyugtatók, altatók reklámozására alkalmas.
Terápiás tulajdonságok
A kék fájdalomcsillapító, altató, görcsoldó, lázcsillapító hatással van a szervezetre. Javítja az oxigénellátást, az anyagcserét, regenerálja az idegrendszert, csökkenti a testhőt, csillapítja a szexuális vágyat, a köhögést, a torokfájást, a migrént, a hányingert, a szemek gyulladását, a fogfájást, a mestruációs fájdalmakat, a gyomorgörcsöket, jó hatással van az epilepsziára, a gyomorfekélyre, az alkoholizmusra, az idegességre, az álmatlanságra.
Elemek
Éter.
Növény
Eukaliptusz, majoranna, viola.
Drágakő
Zafír, kék topáz, lazúrkő, azurit, csipkés kék achát, sötétkék szodalit, kék szardonix. E (fél) drágakövek az isteni állandóság szimbólumai. Tökéletesítik az érzékelést, megnyitják a kommunikációért felelős csakrát, és segítséget nyújtanak a fejlődésben.
Fém
Ón.
Bolygó
Jupiter.
Zodiákus jegy
Nyilas (sötétkék), Vízöntő (világoskék), Halak.
Hang
Szoprán hangon énekelt szó.
A különböző népek kultúrájában
• A nyugati civilizáció színe.
• A nyugati emberek több mint felének kedvenc színe.
• A keresztények számára a hit és a földi javaktól való eltávolodás szimbóluma. A Szűzanya színe.
• Az egyiptomi kultúrában az igazság és a halhatatlanság színe.
• A kínai és a mexikói kultúrában a halhatatlanság szimbóluma.
• A tibeti buddhizmusban a transzcendentális bölcsesség és az üresség szimbóluma.
• Az indián kultúrában Észak színe.
• Az indiai kultúrában az igazság szellemét, a vallást, a békét, a zenét jelenti.
• Európában: a mesék világának színe. Kék madár: a csodák iránti vágy, a valóságtól való menekülés vágya.
Összefoglalásképpen
A kék a kommunikáció és a lelki tartalmak szimbóluma. Pozitív attribútumként: nyitottság, kreativitás, felelősségvállalás. Negatív attribútumként: lelki fáradtság, morális kiégettség, idegesség.
Ellenérzés
Ha a kék színt valaki taszítónak érzi, az azt jelenti: az illető híján van a kreativitásnak és a gyakorlati érzéknek, a szellemi, lelki problémák megoldása pedig fárasztó kihívást jelent számára. Szüksége van arra, hogy megtanulja megoldani a gondjait, és fejlessze művészi érzékét, kreativitását.
Színváltozatok
Tengerkék, királykék, azúrkék, algakék, ciánkék, égszínkék, levendulakék, nefelejcskék, pávakék, kobaltkék, farmerkék, búzavirágkék, vízkék, zöldeskék, szürkéskék, szilvakék, éjkék, türkizkék.
Myriam Hoffmann

Kelemen Gréta

"Kevesen ismerik az igazi Kelemen Gréta-t, de a legfontosabb két dolog, amit tudni kell, hogy az optimista és precíz, természetesen barátságos, szemlélődő és racionális, de kisebb dózisokban, és gyakran elkényeztetik a nem érzéketlen szokások is.

Az optimizmusa azonban, amiért gyakran imádják. A barátok gyakran számítanak róla és romantikus természetükre a szükség idején.

Persze senki sem tökéletes, és Bogdánnak számos hibája van. A tisztesség és az instabilitás hajlamos az úton járni, bár inkább személyes szinten, mint mások számára.

Szerencsére a pontossága általában ott van, hogy enyhítse a fújásokat."

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük