Hírek

A püffedt kéz ápolásának lehetőségei

A püffedt kéz ápolásának lehetőségei

 

Mindannyian találkozunk mindennapi munkánk során olyan vendégekkel, akiknek jól láthatóan be van dagadva a lábuk, vagy püffedt, ödémás a kezük. A hölgyeknél bizony nem ritka ez a probléma. Claude Garde angiológus segítségével tekintsük át az alábbiakban, milyen okok húzódhatnak meg a háttérben, és melyek a kezelés lehetőségei!

Gyakran előfordul, hogy vendégünk arról panaszkodik: korábban szép kezei az utóbbi időben  megdagadnak, elnehezülnek, megvastagodott ujjairól nem tudja levenni a gyűrűket. A püffedt, ödémás végtagok problémájának hátterében az esetek legnagyobb többségében nem áll semmiféle kórkép, csupán egy ártalmatlan jelenségről van szó, amely az év bizonyos időszakaiban kellemetlen és esztétikailag zavaró tünetekben nyilvánul meg. Mégis fontos tudnunk, mit mondjunk, milyen tanácsokat adjunk vendégünknek, ha a kézápolás vagy a manikűr során látjuk, hogy őt is érinti, és feltehetően zavarja is ez a probléma. A végtagok évszakhoz kötődő ödémásodása leggyakrabban a téli, illetve a nyári időszakban jelentkezik, és vazomotoros jelenségekkel van összefüggésben. A háttérben általában a mikrokeringés lelassulása vagy éppen felgyorsulása áll, melynek következtében a vérben található víz egy része bekerül a szövetek közé, és a pangó folyadék a végtagok felpüffedését okozza. Jellemző, hogy a püffedt, ödémás kezek nyáron kifejezetten vörösek és melegebbek, mint a többi testrész, télen viszont hidegek, és egészen elfehérednek, sőt, színük akár kékes is lehet. Tüneti kezelésként a téli időszakban a vérkeringést serkentő aszpirint vagy értágítókat lehet java-solni a panaszok enyhítésére. Nyáron eredményes kezelést jelenthet az érszűkítő hatású rozskúra. A végtagok napszakhoz kötődő ödémásodása is gyakori jelenség: sokan ébrednek reggel püffedt kézzel, duzzadt ujjakkal, amelyekre lehetetlen felerőltetni az előző este levett gyűrűket. Az éjszakai pihenés során a fekvő testhelyzet, illetve a mozdulatlanság is hozzájárul a végtagok vér- és nyirokkeringésének lassulásához. Ez okozza a testnedvek pangását, illetve az ébredéskor tapasztalható püffedtséget, amely azonban gyorsan megszűnik, mert a mindennapos reggeli tevékenységek végzése közben a keringés aktiválódik, a pangó testnedvek kiürülnek a szövetek közül. Tanítsuk meg ödémásodásra hajlamos vendégeinknek, hogyan végezhetnek saját magukon a püffedtség megszűnését elősegítő, keringésfokozó kézmasszázst! Az ujjvégektől fölfelé, a tenyér felé irányuló néhány erőteljes masszázsmozdulattal gyors javulás érhető el. A kéz püffedését kiválthatja a tartósan fennálló helytelen testhelyzet is, amelynek következtében az erek kompresszió alá kerülhetnek, és a nyomás hatására csökken a vért továbbító képességük. Egy egyszerű, ultrahangos Doppler-vizsgálattal könnyen kideríthető, hogy a kar és kéz ödémáját a vénák kompressziója okozza-e, vagy sem. Ciklikus-idiopátiás ödémára utaló jel, ha időközönként – nem feltétlenül a menstruációs ciklussal összhangban – mindkét lábra, mindkét bokára, a karokra, a kezekre és a szemhéjakra is kiterjedő püffedtség alakul ki valakinél. A rendellenesség leggyakrabban a 25–45 év közötti nőknél fordul elő. Orvosi kezelést igénylő ok általában nem húzódik meg a tünetek hátterében, de vízhajtók és értónust fokozó szerek alkalmazásával siettethető a tünetek enyhülése.

MÓDSZEREK A PÜFFEDTSÉG MEGSZÜNTETÉSÉRE, AZ ÖDÉMA KIALAKULÁSÁNAK ELKERÜLÉSÉRE

Az alábbi tanácsoknak és könnyen kipróbálható praktikáknak jó hasznát veheti bárki, aki a püffedt kezek problémáján enyhíteni szeretne. De jegyezzük meg: ha a tünetek nem javulnak, nem múlnak, mindenképpen javasoljuk vendégünknek, hogy keressen fel egy szakorvost!

Alkalmazzunk hideg-meleg vizes kézfürdőt! 
Töltsünk meg egy edényt hideg, egy másik edényt pedig jó meleg vízzel, és kérjük meg vendégünket, hogy püffedt kezét többször egymás után helyezze először az egyik, majd a másik edénybe. A váltott hideg-meleg vizes fürdő hőstresszt idéz elő, megdolgoztatja az ereket, és fokozza a vér- és nyirokkeringést. A „skót zuhanynak” is nevezett eljárást érdemes otthoni körülmények között is rendszeresen alkalmazni.

Végezzünk nyirokdrénezést!
A drenázs gyakorlatilag bármilyen eredetű ödéma esetén javasolt (kivétel a rákos daganat következtében kialakuló ödéma!). A kezelés kettős hatást fejt ki az adott területen: egyrészt a pumpáló mozdulatok révén javítja a vérkeringést, így a szövetek között felgyülemlett folyadék a telített területekről tovább tud vándorolni a szabad területek felé, másrészt pedig működésre ösztönzi a nyirokkeringést. A nyirokdrenázs hatására az ödémás kéz szinte azonnali, szabad szemmel is jól látható változáson megy át: a kezelés végén a vendég fel tudja húzni a gyűrűit (ha a dagadt láb drénező nyirokmaszszázsát végezzük, akkor pedig bele tud bújni cipőjébe).

Javasoljunk modelláló kezelést!
A modelláló kezelés során mindig a kéztőtől haladjunk felfelé, a könyök irányába! Azonnali hatást érhetünk el, ha az ödémás láb kezeléséhez olyan készítményt is használunk, amely a „nehéz láb érzés” megszüntetésére, a szövetek közötti vér- és nyirokpangás mérséklésére alkalmas összetevőket tartalmaz. Ezek a készítmények erősítik az érfalakat, segítik a szövetek között rekedt testnedvek elszállítását, és azonnali frissesség érzetet keltenek. Az otthoni ápolásra is kiválóan alkalmas termékeket ajánljuk megvásárlásra is vendégeinknek, hogy a kozmetikában kapott kezelés hatását otthon meghosszabbíthassák!

Tornáztassuk az ödémás kezet!
A már kialakult ödéma mérséklésére, illetve a kéz feldagadásának megelőzésére kiváló módszert jelent a kéztorna is. Az egyszerű, különösebb odafigyelést nem igénylő mozdulatokat akár tévénézés közben is elvégezheti az ember. Mutassuk meg, tanítsuk meg vendégünknek, hogyan tornáztassa a kezeit! Hajlítsuk be egymás után valamennyi ujjat a tenyér irányába (a kéz ökölbe szorul), majd minden ujjat külön-külön, egyenként feszítsük hátra a másik kéz segítségével a kézhát felé. Szintén hasznos, ha az ödémásodásra hajlamos vendégünk olvasás, tévézés közben egy nem túl kemény teniszlabdát gyúrogat-nyomogat a kezében.

A feldagadásra hajlamos kezűek gyűrű nélkül aludjanak!
Az éjszakára a kézen maradt gyűrűk összeszorítják az ereket, gátolják a vér szabad áramlását, s ezáltal hozzájárulnak a „reggeli ödéma” kialakulásához. Ha a kéz erősen felpüffed, előfordulhat, hogy a gyűrűket csak nagyon nehezen vagy egyáltalán nem lehet lehúzni az ujjakról. Az erőteljesebb ödémásodásra hajlamos vendégeinknek javasoljuk, hogy egy darabig inkább egyáltalán ne hordjanak gyűrűt, sőt karkötőt, karórát sem.

Hívjuk fel a figyelmet a termálvizes kúra jótékony hatására!
A thalasso-terápiás központok számos egészségprobléma megoldására kifejlesztett kezelési kínálattal rendelkeznek. A végtagi ödéma egy azok közül a kellemetlen tünetek közül, amelyekre a thalasso kiváló megoldást jelenthet. A speciális kezelés részét képezi a váltott hideg-meleg vizes fürdő (a mesterségesen kiváltott hőstressz), amelyet masszázs és nyirokdrénezés követ.

Ne feledkezzünk meg a nagy folyadékbevitelről sem!
Közismert tény, hogy a víz a legjobb vízhajtó. Egyes ásványvizeknek különösen erőteljes a vízhajtó hatásuk. Vizet a reggeli ébredés után és a napi étkezések között kell fogyasztani. Javasoljuk vendégünknek, hogy a lakás valamennyi szobájában és az autóban is tartson egy üveg ásványvizet, így nem feledkezik meg az ivásról. A szalonban a kabinokban is tartsunk ásványvizet, és ne felejtsük el megkínálni vendégeinket érkezéskor, illetve a kezelés végeztével.

Javasoljunk iontoforézist vendégeinknek!
Az iontoforézis során a kezet vagy a lábat egy vízzel telt tartályba merítjük, amelybe alacsony feszültségű galvánáramot vezet a készülék. Az eljárást jó eredménnyel alkalmazzák a kéz vagy a lábfej túlzott izzadásának kezelésére is. A kezelés hatására a verejtékcsatornák fala megvastagodik, és csökken az izzadás mértéke. Az iontoforézis kiválóan alkalmazható a nyári időszakban jelentkező ödéma mérséklésére is, de a kezelést már tavasszal el kell kezdeni.

Kelemen Gréta

"Kevesen ismerik az igazi Kelemen Gréta-t, de a legfontosabb két dolog, amit tudni kell, hogy az optimista és precíz, természetesen barátságos, szemlélődő és racionális, de kisebb dózisokban, és gyakran elkényeztetik a nem érzéketlen szokások is.

Az optimizmusa azonban, amiért gyakran imádják. A barátok gyakran számítanak róla és romantikus természetükre a szükség idején.

Persze senki sem tökéletes, és Bogdánnak számos hibája van. A tisztesség és az instabilitás hajlamos az úton járni, bár inkább személyes szinten, mint mások számára.

Szerencsére a pontossága általában ott van, hogy enyhítse a fújásokat."

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük