A növényi olajak összetétele és hatása

[Total:    Average: /5]

A növényi olajak összetétele és hatása

A növényi magvakból sajtolt vagy préselt olajak lényegében a világ legrégebbi természetes ápoló és bőrvédő szerei, amelyeket értékes tulajdonságaik révén mai is számos formában használ fel a kozmetikai ipar. A Nuxe cég jóvoltából az alábbi cikkben több növényi olaj összetevőit és jótékony hatásait ismerhetjük meg részletesebben.

Barackmagolaj

A barackmagolajat glicerinnel elkeverve amfi fi l tulajdonságú, vízben oldódó olajos emulziót kapunk. Jellemzői: A barackmagolaj nagy mennyiségű telítetlen zsírsavat tartalmaz:
• Oleinsav: 60–74% (Omega-9)
• Linolénsav: 20–34% (Omega-6)
E tulajdonságánál fogva a barackmagolaj növeli a sejtmembránok fl uiditását, ezen keresztül pedig hozzájárul a bőr megfelelő tápláltságának, hidratáltságának helyreállításához, illetve lágyítja, puhítja a bőrt.

Szűz olívaolaj

A szűz olívaolajat a teljes termés (a bogyó és a mag) hidegsajtolásával nyerik. 85% oleinsavat (Omega-9), valamint 15% linolénsavat (Omega- 6) és ?-linolénsavat (Omega-3) tartalmaz.
Jellemzői: Az olívaolaj gazdag antioxidáns tulajdonságukról ismert polifenolokban, ezért kiváló öregedésgátló különösen a bőrre, de általában véve az emberi szervezet egészére nézve is. Az olívaolaj a bőrt táplálja, lágyítja és fi nomítja, visszaadja rugalmasságát, hajlékonyságát.

A Kalahári-sivatag tüskés dinnyéjének magjából nyert olaj

A nara, a Kalahári-sivatagban termő dinnyeféleség a sivatagi népek fontos tápanyagforrása. Halványzöld vagy sárgás színű húsa több barna magot rejt, amelyekből saját súlyuk körülbelül 50%-ának megfelelő olaj nyerhető. A dinnyetermesztés és a gyümölcs magjából nyert olaj méltányos kereskedelme az afriakai nők autonómiáját támogató mozgalom keretei között zajlik.
Jellemzői: A nara magjából nyert olaj 50–70%-nyi, magas esszenciális zsírsavtartalmának köszönhetően hidratáló, regeneráló, sejtmegújító tulajdonságokkal bír. Linolénsav (Omega-6) tartalma révén az olaj visszaadja a bőr rugalmasságát, és gondoskodik egészséges, szép megjelenéséről.

Szűz avokádóolaj

Az olajat a gyümölcs hidegsajtolásával nyerik, majd egymást követő több fázisban szűrik. Gazdag oleinsavban (74%), linolénsavban (14%) és a-linolénsavban (2%). Jellemzői: Az avokádóolaj bőrregeneráló tulajdonságú, és gondoskodik a bőr rugalmasságának helyreállításáról is. Ideális ápolószere a rendkívül száraz, dehidratált bőrnek, mivel lecitintartalmának köszönhetően kiváló hidratáló tulajdonságokkal rendelkezik.

Szűz jojobaolaj

Az olajat a magok hidegsajtolásával állítják elő. A jojobaolaj lényegében nem is olaj, hanem folyékony viasz (97%-ban viaszos észter alkotja). Nem zsíros tapintású, felhasználási területei sokban egybeesnek a karitévajéval. Magas el nem szappanosítható anyag tartalmánál fogva kitűnően táplálja a bőrszöveteket. A jojobaolaj is nagy mennyiségben tartalmaz oleinsavat (Omega-9). Sejtregeneráló és bőrmegújító, restrukturáló tulajdonságainál fogva a gyógyszergyártásban is előszeretettel használt alapanyag.
Jellemzői: A viaszos textúrájú jojobaolaj kémiai összetételét tekintve nagyon hasonló az emberi faggyúhoz. E tulajdonságának köszönhetően:

• kiváló a bőrlágyító képessége (könnyen beszívódik, és megpuhítja a bőrt),
• rendkívül hatékonyan állítja helyre a bőr faggyútermelésének egyensúlyát,
• különleges védelemben részesíti a bőrt nem zsíros fi lmréteget képezve rajta, amely segíti a bőrt saját természetes víztartalmának megőrzésében, és megóvja a kiszáradástól.
A jojobaolaj a hideg bőrkárosító hatásaival szemben is kiváló védelmet nyújt.

About Kelemen Gréta
"Kevesen ismerik az igazi Kelemen Gréta-t, de a legfontosabb két dolog, amit tudni kell, hogy az optimista és precíz, természetesen barátságos, szemlélődő és racionális, de kisebb dózisokban, és gyakran elkényeztetik a nem érzéketlen szokások is. Az optimizmusa azonban, amiért gyakran imádják. A barátok gyakran számítanak róla és romantikus természetükre a szükség idején. Persze senki sem tökéletes, és Bogdánnak számos hibája van. A tisztesség és az instabilitás hajlamos az úton járni, bár inkább személyes szinten, mint mások számára. Szerencsére a pontossága általában ott van, hogy enyhítse a fújásokat."