A napsugarak látható és láthatatlan hatásai

[Total:    Average: /5]

A napsugarak látható és láthatatlan hatásai

A NAPSUGARAK LÁTHATATLAN HATÁSAI

A napsugarak rövid vagy hosszú távon megmutatkozó káros hatásai a bőr sejtjeit rendszeresen érő UV-sugárzás következményei. Az UV-sugarak napsütésben azonnal, már jóval a bőrpír vagy a barnaság megjelenése előtt is változásokat idéznek elő a bőrsejtekben, és észrevétlenül kisebb-nagyobb mértékben csökkentik az immunvédelmet valamennyi bőrtípus esetében. A világos, a napsugárzás hatásainak kevéssé ellenálló és a sötétebb, barna bőrt egyaránt érintik ezek a káros hatások.

Az UV-sugarak káros hatásai a bőrsejtekre

A szabad gyökök keletkezése

Az UVB-, mindenekelőtt pedig az UVA-sugarak napozáskor, napon tartózkodáskor behatolnak a bőrbe, és hatásukra szabad gyökök képződése indul meg. Ha az UV-sugárzás szintje egy bizonyos küszöbérték alatt marad, a szervezet elbánik a keletkezett szabad gyökökkel, de ha a sugárhatás túlságosan erős, vagy túlságosan hosszan tartó, a keletkező szabad gyökök veszélyessé válhatnak.
A szabad gyökök hatására ugyanis károsodhatnak az irhát felépítő kollagén- és elasztinrostok, ez a szerkezeti változás pedig a bőr rugalmasságának csökkenésében és ráncok megjelenésében – a fotoaging tipikus tüneteiben – manifesztálódik.
A szabad gyökök a sejtmembránok, a fehérjék vagy a DNS-ek szintjén a hámban is okozhatnak sérüléseket, és alapfunkcióik ellátásában korlátozhatják a sejteket.

A DNS-t érintő károsodás

A DNS a sejt örökítőanyaga. Helyileg a sejtmagban található, tulajdonképpen a sejt „agyának” is nevezhetjük, hiszen ez irányítja a sejt életét és életfunkcióit.
Az UVA-sugárzás hatására keletkező szabad gyökök károsíthatják a sejtek DNS-ét. Az UV-sugarak egyenesen a sejtmagig hatolhatnak, és sérüléseket okozhatnak szerkezetében. Ha a sejtmagot ért károsodás túlságosan nagy, a sejt elpusztulhat, vagy ha a károsodás bizonyos géneket érint, öntörvényű, ellenőrizetlen osztódásba kezdhet, és bőrdaganatot képezhet.

Az immunvédelem csökkenése

A szervezet állandóan ki van téve a környezet részéről különféle agresszióknak, de az immunrendszer révén e potenciális veszélyekkel szemben sikeresen veszi fel a küzdelmet. A bőrben a védelem szerepét elsősorban a Langerhans-sejtek töltik be, egyfajta őrszemként óvják a bőrt a különböző allergénekkel és bőridegen molekulákkal szemben. Amikor a Langerhans-sejtek idegen anyagot vagy tumorsejtet észlelnek, információt juttatnak el az immunrendszerhez, amely azonnali választ ad a gyors, hatékony és megfelelő védelem ellátása érdekében. A Langerhans-sejtek őrszem-tevékenysége tehát elsődleges fontosságú a bőr sejtjei és egész szervezetünk sejtjeinek normális működése, egészségének megőrzése szempontjából.
Amikor UV-sugárzás éri a bőrt, a Langerhans- sejtek káros környezeti hatást észlelnek. Ha a sugárdózis túlságosan erős, a Langerhans- sejtek 72 órára eltűnnek a bőrből (körülbelül ennyi időre van szükség ahhoz, hogy újra „csatarendbe álljanak”), s ez alatt az idő alatt a bőr védtelen marad a külső betolakodókkal szemben, és a keletkező tumorsejtek detektálása is elmarad.
Ha a sugárhatás enyhébb fokú, a Langerhans- sejtek működése csak némileg csökken, de ez a változás is veszélyt rejthet magában, hiszen ilyen állapotban a Langerhans-sejtek kevésbé alkalmasak arra, hogy az immunrendszert értesítsék a szervezetet ért káros hatásokról. Ha pedig az immunválasz elmarad, gyulladás vagy fertőzés alakulhat ki a szervezetben (ez a helyzet például a herpesz kialakulásakor is), esetleg rákos kezdemény is kifejlődhet, amely a normálistól eltérő sejtosztódás révén végül akár tumor kialakulásához is vezethet.

 

Kommentár

Magyarországon az emberek túlnyomó többsége a 2–3. bőrtípusba tartozik, így a napsugárzás káros hatásai előbb vagy utóbb jelentkezhetnek a bőrén. Ennek megfelelően a hatékony fényvédelem elengedhetetlen nem csupán napozáskor, de a mindennapokban is. Erre szolgálnak azok az ápoló kozmetikumok, melyek a hidratáló, tápláló hatóanyagok mellett fényvédő összetevőt is tartalmaznak.
A bőr leégése tulajdonképpen egyfajta gyulladás, melynek során a hámérés felgyorsul, az elszarusodott sejteknek nincs idejük elválni egymástól, ennek következménye a lemezes vagy apróelemű, korpádzó hámlás.
A napkiütések mellett érdemes megemlíteni két másik rövid távú kellemetlen hatását a napsugárzásnak. Az egyik az ún. Frühling dermatitis (tavaszi bőrgyulladás). A betegség elsősorban annak köszönhető, hogy a bőrnek egyfajta UV-érzékenysége van. A téli időszakban általában minimális napfény éri a bőrt, míg tavasszal a hirtelen megnövekedett ultraibolya sugárzáshoz nehezen alkalmazkodik, és a fénynek erősen kitett helyeken (fülek, nyak oldalsó része, kézhátak) gyulladás alakul ki. Leggyakrabban a fi atal felnőttek érintettek. Bizonyos élelmiszerek, mint a saláta, füge, retek, paszternák és zeller, illetve egyes gyógyszerek, mint a szulfametoxazol, a tetraciklin, hozzájárulhatnak a tünetek kialakulásához.
A másik a Mallorca acne (Akne aestivalis). Kialakulásában a napfény mellett a lipidtartalmú napozószerek, tartalmas fényvédők is szerepet játszanak. Az apróelemű pattanások klasszikusan a hát, a mellkas, a váll és a karok területén jelennek meg, és az arcot megkímélik.
A bőrdaganatok száma Magyarországon is folyamatosan emelkedik. Örvendetes tény ugyanakkor, hogy a hatékony felvilágosításnak köszönhetően egyre kevesebb az elhanyagolt, előrehaladott stádiumú eset. Az idejében felismert melanóma, és az egyéb bőrkarcinómák műtéttel gyógyíthatóak. Az egyre fi atalabb korban jelentkező bazaliómák az esetek egy részében fagyasztással, más esetekben szintén műtéti kimetszéssel orvosolhatóak.
A legfontosabb a rendszeres bőrgyógyászati ellenőrzés. Átlagosan évente, de akinek atípusos festékes anyajegyei vannak, annak félévente érdemes ellenőriztetnie magát. A gyermekek gondos fényvédelme alapvető, mivel a későbbi daganatok kialakulásában nagy a szerepe a gyermekkori napégéseknek.

Dr. GARAY Géza
bőrgyógyász, kozmetológus szakorvos
Dr Derm Bőrgyógyászat és Esztétikai Lézercentrum

About Kelemen Gréta 411 Articles
"Kevesen ismerik az igazi Kelemen Gréta-t, de a legfontosabb két dolog, amit tudni kell, hogy az optimista és precíz, természetesen barátságos, szemlélődő és racionális, de kisebb dózisokban, és gyakran elkényeztetik a nem érzéketlen szokások is. Az optimizmusa azonban, amiért gyakran imádják. A barátok gyakran számítanak róla és romantikus természetükre a szükség idején. Persze senki sem tökéletes, és Bogdánnak számos hibája van. A tisztesség és az instabilitás hajlamos az úton járni, bár inkább személyes szinten, mint mások számára. Szerencsére a pontossága általában ott van, hogy enyhítse a fújásokat."

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*