A körömgomba felismerése és kezelése

[Total:    Average: /5]

A körömgomba felismerése és kezelése

 

A kéz vagy a láb körmein megjelenő fertőző betegséget a lehető legkorábbi szakaszában kell felismerni ahhoz, hogy további terjedését megelőzhessük. Ha körömgombára utaló tüneteket fedezünk fel vendégünkön, irányítsuk szakorvoshoz, hogy mielőbb megfelelő kezelést kapjon! A legfontosabb tudnivalókról a Laboratoires Galderma cikke nyújt tájékoztatást az alábbiakban.

 

EGY KELLEMETLEN FERTŐZŐ BETEGSÉG

A köröm gombás megbetegedését (onychomycosis) mikroszkopikus méretű gombák okozzák. A körömgomba a leggyakoribb a körmöt érintő egészségproblémák között. A klimatikus viszonyok és az életkörülmények függvényében kisebb vagy nagyobb mértékben a világon mindenütt jelen van ez a fertőző betegség. Férfiakat és nőket egyaránt érint, a fiatal felnőttek, legfőképpen pedig az idősebb korosztályok körében különösen gyakran fordul elő. Körömgombával könnyen megfertőződhetnek a már beteg személy közvetlen családtagjai, illetve azok, akik munkahelyi vagy sporttevékenységük révén vele közös helyiségeket (öltözőt, zuhanyzót) használnak. A betegség előfordulási gyakorisága egyre nő, és a felmérések szerint sajnos csak az esetek egynegyedében vesznek igénybe az érintettek szakszerű kezelést. A láb körmei hétszer nagyobb eséllyel fertőződnek meg, mint a kézen található körmök. A láb gombás megbetegedései szinte szakmai ártalomnak számítanak azon foglalkozások körében, ahol a speciális lábbelik, a bakancs, a csizma viselése kötelező. A megfertőződés függ az egyéni hajlamtól is, de bizonyos körülmények, például a körmöt ért sérülések, a sötét, meleg, nedves környezet különösen kedveznek a gombák elszaporodásának. Sokan – tévesen – azt hiszik, hogy a körömgomba kialakulásának hátterében a nem megfelelő higiénés körülmények állnak, holott a valódi veszélyt az jelenti, ha a már megfertőződött személy a kialakult betegséget nem vagy nem megfelelő módon kezelteti. A Laboratoires Galderma támogatásával nemrégiben készült Franciaországban egy felmérés háziorvosok és bőrgyógyászok bevonásával. Ennek eredményei azt mutatják, hogy a páciensek általában elég későn fordulnak orvoshoz a problémával, akkor, amikor a fertőzés már a köröm teljes felületére kiterjedt. Ez pedig arra utal, hogy nem megfelelő a lakosság tájékoztatása: korai szakaszában az emberek többsége nem ismeri fel a kórkép jellemző tüneteit. Pedig minél későbbi stádiumban kezdődik meg a kezelés, annál nagyobb az esély arra, hogy a betegség átterjed az azonos láb más ujjaira, a másik lábra, vagy a fertőzött személy környezetében élőkre is. Ezért nagyon fontos tudatosítani az emberekben, hogy a körmön észlelt legkisebb elváltozásokkal kapcsolatban is ajánlatos kikérni a háziorvos vagy bőrgyógyász véleményét.

A KÖRÖMGOMBA FAJTÁI

A gombás megbetegedésekért felelős kórokozóknak három nagy családját különböztetjük meg:
• A dermatofita gombák a bőrön és körmökön telepednek meg legszívesebben. A láb körmein jelentkező gombás megbetegedések 90%-a ebbe a típusba tartozik. A körömgombás esetek 85%-át a Trichophyton rubrum nevű fonalas gomba okozza. A lábujjak közti gombás fertőzésekért pedig az esetek 25%-ában a Trichophyton mentagrophytes a felelős.
• A Candida típusú sarjadzógombák gyakrabban fordulnak elő a kézen, mint a lábon.
• A penészgombák kézen és lábon csak ritkán (az esetek kevesebb mint 10%-ában) okoznak fertőzést, de néhány esetben kimutathatóak.

A GOMBÁK ELSZAPORODÁSÁT SEGÍTŐ TÉNYEZŐK

A kéz gombás megbetegedéseinek kedvez:
• A (gumi)kesztyű hosszantartó viselése.
• Gyakran előforduló kisebb sérülések a kézen, a körmökön (pl. kertészkedés, rakodás alkalmával stb.).
• Detergensek (mosópor, rozsdamaró szerek stb.) közvetlen érintkezése a kéz bőrével.
• Magas cukortartalmú élelmiszerekkel (csokoládé, cukorkák) való manuális munka.
• Egyes foglalkozások körébe tartozó munkavégzés (fodrászat, pedikűr, manikűr stb.).

A láb gombás megbetegedéseinek kedvez:
• Gyakran előforduló kisebb sérülések a lábon, a körmökön.
• Zárt cipő, bakancs, csizma rendszeres vagy állandó viselése.
• Műszálas anyagból készült zokni, műbőr cipő viselése.
• Egyes sportok: úszás, judo, birkózás, bowling, marathoni futás.
• Erős dohányzás.
• A lábujjak rossz elhelyezkedése.
• Gombaspórák jelenléte a lábujjak között.
• Egyes betegségek: cukorbetegség, elhízás, rossz végtagi vérellátás, ízületi és csontbetegségek, psoriasis.

A FIGYELMEZTETŐ JELEK

A körömgomba megjelenése nagyban függ attól, hogy a mikroorganizmusok a körömnekmely részénél hatoltak be a köröm alá. A látható tünetek többfélék lehetnek, de minél előbb meg kell mutatni a körmöt orvosnak, ha a következőket tapasztaljuk:
• A köröm színének, küllemének megváltozása: a köröm fehéres vagy sárgás, barnás, zöldes elszíneződést mutat, esetleg megfeketedik.
• A köröm megvastagodik.
• A köröm deformálódik, töredezetté, porózussá válik.
• A körömlemez elválik a körömágytól.
A tünetek kezdetben kis felületen jelentkeznek, de kezelés híján egyre nagyobb és nagyobb területeket érintenek, majd a gombásodás átterjedhet más körmökre, más testtájakra, és megfertőzhet másokat is. Ha a fent említett tünetek bármelyike jelentkezik egy körmön, mielőbb fel kell keresni a háziorvost vagy a bőrgyógyászt. A manikűr és pedikűr nem oldja meg a problémát, a körömlakk is csak elfedi, alatta pedig gyorsan szaporodnak a gombák.

A betegség hatása a mindennapi életre
A körömgomba a páciensek felénél kifejezett fájdalommal jár, háromnegyedük pedig arról panaszkodik, hogy az elváltozás miatt kellemetlen számukra a cipő viselése, a járás és a sportolás. A kéz körmeinek gombásodása nemcsak azért zavaró, mert kevésbé rejthető el, mint a lábkörmök elváltozása, hanem azért is, mert hátráltatható lehet a manuális tevékenységekben, amelyekre a mindennapokban nagy szükség van. Egyes munkakörökben a szabad szemmel is jól látható körömgomba a munkahelyi kapcsolatok alakulásában is problémát okozhat.

A körömgomba szövődményei
A kéz körmeinek gombásodása miatt károsodhat az ujjon a körmöt körülvevő bőr is. A megfertőződött körömzóna lényegében egy állandóan jelenlévő „gombaraktár”, amely készen áll arra, hogy megfertőzze a test további területeit, például a hónaljat is. A körömgombával érintett területek kapui lehetnek más, súlyosabb fertőzéseknek is.

A körömgomba fertőző betegség
A gombás köröm mikroszkopikus gombák telephelye a szervezetben, amely közvetlen érintkezéssel és indirekt módon is átterjedhet másokra. A gombák terjedésében közvetítő szerepet játszhatnak:
• A sportlétesítmények, uszodák aljzatán, illetve a tatamin, birkózószőnyegen megtalálható, gombával fertőzött, apró lehámlott bőrlemezkék.
• A spórákat tartalmazó törölközők, ruhadarabok, cipők.
A gombák akár hónapokat, éveket képesek eltölteni a külső környezetben életképességüket megőrizve, és alkalomadtán újra megfertőzhetik a már gyógyult pácienst, vagy újabb emberekben találhatnak élőhelyre.

A diagnózis
A körömgomba tünetei a szakavatott orvos számára egyszerű megtekintés alapján is jól felismerhetőek. A tenyésztés azonban a körömből, illetve a köröm alól vett minta alapján minden esetben szükséges, mert a sárgás elszíneződést okozhatja például pikkelysömör, köröm alatti szemölcs vagy ismétlődő trauma is. A tenyésztés eredménye alapján egyértelművé válik, hogy valóban gombás megbetegedésről van-e szó, illetve pontosan megállapítható a fertőzést okozó gombafaj is, ami specifikus kezelést tesz lehetővé.

A KÖRÖMGOMBA KEZELÉSE

A gombafertőzés megelőzése
A gombafertőzés kialakulásának megelőzésére:
• Töröljük mindig szárazra a lábat, külön odafigyelve a lábujjak közére is.
• Csírátlanítsuk azokat a helyeket, amelyek az újbóli megfertőződés forrásai lehetnek: zokni, cipő…).
• Használjunk saját törölközőt.
• Végezzünk rendszeres önvizsgálatot.
• Uszodában, strandon, nyilvános zuhanyzóban viseljünk műanyagpapucsot.

A gombaellenes kezelés
A körömgomba megfelelő kezelés nélkül, spontán módon sohasem gyógyul meg! A köröm gombás megbetegedése sokáig olyan makacs, kiújuló betegségnek számított, amelynek nem ismerték valóban hatékony kezelését. Néhány éve a gombaellenes készítmények újabb generációjának megjelenésével, szájon át szedhető tabletták, illetve közvetlenül a köröm felületén alkalmazandó ecsetelők kerültek forgalomba, amelyekkel kiváló hatásfokkal gyógyítható a betegség. Az orvos a rendelkezésre álló terápiás lehetőségek közül számos körülmény figyelembevételével a beteg számára legmegfelelőbb megoldást választja ki. A kezelés megkezdése előtt a fertőzött körmöt elő kell készíteni: a beteg részekből a lehető legtöbbet le kell vágni, a megvastagodott köröm felületét meg kell reszelni, hogy minél alkalmasabbá váljon a helyileg alkalmazott készítmények hatóanyagainak befogadására. A speciális formuláknak köszönhetően a magas koncentrációjú, hosszan tartó hatást garantáló összetevők így behatolnak a köröm mélyebb rétegeibe is, és eljutnak egészen a körömágyig. A körömgomba kezelése azonban nagy türelmet kívánó, hosszantartó folyamat. Kielégítő eredményre csak akkor lehet számítani, ha a kezelést az orvos által előírt módon és ideig végzi a páciens. Ellenkező esetben a gombák spórái ott maradnak a fertőzés helyén, és ha megfelelő körülmények közé kerülnek, a betegség kiújulhat.

A tájékoztatás fontossága
Egy, a bőrgyógyász szakorvosokat felkereső betegek körében végzett vizsgálat adatai alapján kiderült, hogy a páciensek negyede tünetei alapján nem tudta, hogy körömgombája van. Pedig a kórkép kezelése annál könnyebb és eredményesebb, minél korábbi stádiumban ismerik fel a betegséget. A Laboratoires Galderma által támogatott felmérés azonban azt állapította meg, hogy a körömgombával fertőzött betegek 10%-ának egy vagy több körmét már teljes mértékben roncsolta a betegség. A vizsgálati eredmények is azt igazolják, hogy nagy szükség van a körömgombával kapcsolatos ismeretek széles körű terjesztésére a lakosság körében. A tünetek megismertetésén túl pedig fontos annak tudatosítása is, hogy a körmök állapotát rendszeresen ellenőrizni kell, és a normálistól való eltérés esetén mielőbb orvoshoz kell fordulni az esetleges fertőzés további terjedésének elkerülése érdekében. A körömgomba magától nem múlik el!

About Kelemen Gréta 411 Articles
"Kevesen ismerik az igazi Kelemen Gréta-t, de a legfontosabb két dolog, amit tudni kell, hogy az optimista és precíz, természetesen barátságos, szemlélődő és racionális, de kisebb dózisokban, és gyakran elkényeztetik a nem érzéketlen szokások is. Az optimizmusa azonban, amiért gyakran imádják. A barátok gyakran számítanak róla és romantikus természetükre a szükség idején. Persze senki sem tökéletes, és Bogdánnak számos hibája van. A tisztesség és az instabilitás hajlamos az úton járni, bár inkább személyes szinten, mint mások számára. Szerencsére a pontossága általában ott van, hogy enyhítse a fújásokat."

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*