Hírek

A kollagén: egy molekula a szépség szolgálatában

A kollagén: egy molekula a szépség szolgálatában

 

Krém, gél, szérum vagy injekció formájában a kollagén rendkívül hatásos módon javítja a bőrben az öregedés folyamatával öszszefüggő vagy az UV-expozíciók hatására keletkező károkat. Visszaadja a bőr hajlékonyságát és rugalmasságát, láthatóan megfiatalítja és sugárzóan ragyogóvá teszi a bőrt.

A kollagén az irha fibroblasztjai által bőségesen termelt fehérje, amely számos szövet felépítésében vesz részt, gondoskodva a szövetek ellenálló képességéről, rugalmasságáról és hajlékonyságáról. Valójában kollagénekről kellene beszélnünk, többes számban, mert a tudomány mai állása szerint 19 válfaja ismert ennek a molekulának. A kollagén kifejezés görög eredetű: a „kolla” annyit jelent, mint ragasztó, kötőanyag, a „gennen” jelentése pedig termel, előállít. A kollagén tehát jelentése szerint is egy olyan ragasztó- vagy kötőanyag, amely fontos szerepet játszik a szervezet számos pontján (a csontokban, a porcokban, az izmokban, az ínakban, a bőrben stb.) a kötőszövetek szerkezetének felépítésében. Sajnos azonban 25 éves kor fölött a kollagénrostok működése romlani kezd, már nem látják el tökéletesen tartó szerepüket. A szövetek a kor előrehaladtával a gravitáció törvényének engedelmeskedve lefelé csúsznak, az arc veszít teltségéből, beesik, a haj és a körmök szerkezete is megváltozik.

A FIATALSÁG ZÁLOGA: A III-AS TÍPUSÚ KOLLAGÉN

A 19 féle kollagén közül az irha felépítésében kettő játszik elsődleges fontosságú szerepet: az I-es és a III-as típusú. Az I-es kollagént nagy kötegekbe rendeződő, vastag rostok alkotják, és a dermisz mélyebben fekvő rétegeiben található. Szilárdságot és ellenálló képességet ad a szöveteknek. A kor előrehaladtával ezek a kollagénrostok veszik át a dominanciát a bőrben, amely ettől a fiatalkori állapotához képest jóval merevebb és rugalmatlanabb lesz, veszít feszességéből is. A III-as típusú kollagént rendkívül finom rostok alkotják, amelyeknek legfontosabb tulajdonsága a hajlékonyság. Ez a kollagénfajta, amelytől a gyerekek bőre olyan puha, telt és bársonyos, bőségesen termelődik a magzati fejlődés idején és a serdülőkorban. Az idő múlásával azonban a III-as kollagén szintéziselelassul, és helyét átadja az I-es kollagénnek. 50 éves korra már alig keletkezik a szervezetben III-as kollagén, szintézise csak néhány kivételes helyzetben indul be újra, mint például a sérülés utáni hegképződés idején. A ránctalanító és bőrmegereszkedés gátló készítmények szerepe éppen az, hogy ösztönözzék és újra beindítsák a kollagéntermelést, illetve hogy gátolják a kollagénrostok pusztulásáért felelős kollagenáz enzim termelődését.

AMIKOR A SEJTEK KÖZÖTTI KOMMUNIKÁCIÓ NEM MŰKÖDIK

A sejtek közötti üzenetátadás tényét már régóta feltételezte a tudomány, de csak a legutóbbi időkben sikerült megfejteni működésének mechanizmusát. A sejtek egymás közötti kommunikációjában a citokin nevű, parányi üzenethordozó molekuláknak van meghatározó szerepük. A hám felszínén zajló történések ugyanis a citokinekben speciális információkként képződnek le. A citokin molekulák a felvett információkra reagálva utasítják az irha sejtjeit az adott bőrállapotnak legmegfelelőbb működésre: például gyorsabb sejtosztódásra vagy kollagén nagyobb mértékű szintézisére. Az öregedés folyamatában azonban a citokinek működése is csökken, az irhához eljuttatott utasításaik veszítenek hatékonyságukból. Ezért tevékenyégüket ösztönözni, dinamizálni kell. Az öregedésgátló készítmények mindegyike megcélozza a kollagéntermelés növelését, de más és más hatóanyagokon keresztül, különböző módokon igyekeznek ezt a célt elérni.

A KOLLAGÉNSZINTÉZIST ÖSZTÖNZŐ HATÓANYAGOK

Valamennyi márka gondosan őrzi anti-aging termékeinek gyártási titkait. Jól ismert azonban számos, rendkívül hatékonynak bizonyult „recept”, amelyekkel kiváló eredmények érhetők el a bőr fiatalításának terén. A kollagénszintézist ösztönző hatóanyagok mellett az anti-aging készímények összetevői között gyakran szerepelnek a fitoceramidok, amelyek védik és megerősítik a kollagénrostokat. A retinol szintén egyike a kollagéntermelés fokozását segítő hatóanyagoknak. A kék algákat ezzel szemben a szabad gyököket csapdába ejtő és a fibroblasztokat stimuláló képességük teszi az anti-aging termékek gyakori összetevőjévé. Figyelemreméltó eredményeket értek el egy nádcukorból, illetve biotechnológiával előállított cukorból álló komplex vegyülettel is, amely nagy hatásfokkal működve indította újra a kollagénrostok termelését a bőrben. A retinaldehid a keratinociták és a fibroblasztok sejtmetabolizmusának ösztönzésében bizonyul rendkívül hatásosnak. Az izoflavonokban gazdag almamagkivonat a szervezet természetes kollagéntermelését ösztönzi. Más készítmények összetevőjeként a gyártók tengeri eredetű, mikroméretű kollagénszemcséket használnak, amelyeket több halfaj bőréből és pikkelyéből állítanak elő (tőkehal, laposhal, lazac stb.). Ezt az alapanyagot, amely feltölti a bőrfelszínt, mérsékli a ráncokat, elfedi a bőr kisebb hibáit és egységesíti a bőrszínt, kozmetikai és dekorkozmetikai készítményekben egyaránt használják a gyártók. Az öszszetevőt megtalálhatjuk bőrápolásra szolgáló hidratáló tejekben, amelyek lágyítják, puhítják és táplálják a bőrt és megszüntetik a rossz bőrkomfortot, de ott van például egyes szájfényekben is, amelyek nemcsak csillogóvá, hanem teltebbé is varázsolják az ajkakat. Egy természetes hatóanyag, a bőrlágyító és hegképző tulajdonságairól ismert mályva az újabb kutatások eredményei szerint hatékonyan támogatja a tengeri eredetű kollagén beépülését a bőrbe. A kollagén nemcsak a bőr, de a haj megjelenése szempontjából is kitüntetett szerepet játszik. Hatására megszűnik a haj szárazsága, töredezettsége. A kollagén javítja a sejtek közötti kötőanyag szerkezetét és minőségét is, ettől pedig a haj simább és hajlékonyabb lesz.

A KOLLAGÉNINJEKCIÓRÓL

A bőrbe injektálható kollagén alkalmas az elvesztett kollagén időleges pótlására, a ráncok csökkentésére, az arc vonalainak finomítására, a szájkontúr alakítására. Megbízható, 25 éve jól ismert ez az esztétikai orvosok által gyakran használt, egyszerű módszer. A kezelés fájdalommentes, hatása azonnali. A befecskendezett kollagén kiválóan tolerálható a bőr sejtjei számára. A szövetek olyannyira maguk közé fogadják az anyagot, hogy a befecskendezés helyén semmiféle határvonal nem tapintható. A bőr megőrzi természetes, puha és hajlékony textúráját. A bőrbe juttatott kollagén a kezelés után nem mozdul el, nem vándorol a szövetek között, ezért közvetlenül a beavatkozást követően sem kell korlátozni az arc mimikai mozgását, nyugodtan lehet „használni” az arcot. A sajtóban szárnyra kelt sokféle híresztelésnek köszönhető félreinformáltságuk miatt a páciensek, vendégek gyakran érdeklődnek az injektálható kollagén tartósságáról, eredetéről, pontos összetételéről. A bőrbe fecskendezett kollagén 12–18 hónap alatt szívódik fel teljesen, ennyi idő elteltével kell megismételni a kezelést. A termékek legnagyobb része egy kaliforniai szarvasmarha-tenyészetből származik, ahol 20 éve foglalkoznak kollagén izolálásával és emberi felhasználásra alkalmas, abszolút biztonságos előállításával. Ennek ellenére a szarvasmarha eredetű kollagénnel a szakorvosnak az új pácienseken ajánlatos bőrpróbát végeznie. Létezik ma már egyébként olyan, újabb fejlesztésű, sertésből származó kollagén is, amellyel a felhasználás előtti tesztet nem szükséges elvégezni, tekintettel arra, hogy a sertés kollagénje nagyfokú hasonlóságot mutat az emberi kollagénnel. A gyártás során a sertésből származó kollagént úgy teszik még inkább hasonlóvá az emberi szervezetben természetes módon megtalálható kollagénhez, hogy cukorral polimerizálják. Az injektálható kollagén felhasználásának legfőbb területei az arc egyes ráncai: a szemkörnyéki szarkalábak, a szemöldökök között kialakuló mély ránc vagy ráncok, az orrtól a száj felé tartó kétoldali mély redő, illetve a dohányosok ajkai körül látható függőleges ráncok. A kollagén kiválóan alkalmas továbbá néhány kisebb, hegesedéssel gyógyult bőrhiba (himlőhelyek, aknés bőr kráterei) korrigálására. A bőrbe fecskendezett, állati eredetű kollagén kiválóan helyettesíti a hiányzó, illetve megerősíti a még meglévő természetes emberi kollagént. Jelenléte stimulálja a saját kollagén szintézisét, ezért a kollagénes feltöltés nemcsak tüneti kezelés, hanem aktívan véd a bőr további öregedésével szemben is. Az injektálható kollagén termékek között ma már megtalálható a humán eredetű kollagén is. Ezt ugyanolyan szigorúan ellenőrzött laboratóriumi körülmények között állítják elő sejtkultúrákból, mint a súlyos égési sérülést elszenvedett páciensek bőrpótlására szolgáló szövettenyészeteket. Az allergiás reakciók kizárása érdekében a humán kollagénnel a termék felhasználása előtt természetesen nem szükséges bőrpróbát végezni.

Kelemen Gréta

"Kevesen ismerik az igazi Kelemen Gréta-t, de a legfontosabb két dolog, amit tudni kell, hogy az optimista és precíz, természetesen barátságos, szemlélődő és racionális, de kisebb dózisokban, és gyakran elkényeztetik a nem érzéketlen szokások is.

Az optimizmusa azonban, amiért gyakran imádják. A barátok gyakran számítanak róla és romantikus természetükre a szükség idején.

Persze senki sem tökéletes, és Bogdánnak számos hibája van. A tisztesség és az instabilitás hajlamos az úton járni, bár inkább személyes szinten, mint mások számára.

Szerencsére a pontossága általában ott van, hogy enyhítse a fújásokat."

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük