Hírek

A bőrfoltok és kezelésük

A bőrfoltok és kezelésük

 

Milyen módokon nyilvánulhat meg a melanogenezis zavara? Hogyan lehet kezelni a bőrön megjelenő pigmentfoltokat? Mi a különbség a bőrhalványító és a bőrfehérítő készítmények között? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre kaphatunk választ az alábbi cikkből.

 

A MELANIN TERMELŐDÉSE (A MELANOGENEZIS)

Az emberi bőr színéért a szervezetben speciális pigmentanyag felel, amelynek szintéziséről pigmenttermelő sejtek, az ún. melanociták gondoskodnak. Minden egyes melanocita 36 keratinocitához kapcsolódik közvetlenül a bőrben, és velük együtt alkot egy ún. epidermális melaninegységet. A melanociták a bőrben a hám és az irha határán helyezkednek el, elszórtan a bazális réteg sejtjei fölött. A melanin kulcsfontosságú szerepet játszik a bőr ultraibolya és infravörös sugarakkal szembeni védelmében. A melanin egyik funkciója éppen az, hogy megóvja az UV-sugárzással szemben a sejtek genetikai állományát. Egy másik funkciója, a szervezet hőséggel szembeni védelme különösen a fekete bőrtípusba tartozó emberek szervezetében rendkívüli hatékonyságú: a melanin az erősen pigmentált bőrben a látható fény, valamint az infravörös sugarak szinte teljes menynyiségét képes felvenni, majd a napsugárzás közvetítette hőt közvetlenül visszasugározni a környezetbe. Az emberi szervezet egyensúlyának fenntartása és védelme szempontjából a zavartalan melaninszintézisnek óriási a szerepe.

A MELANOGENEZIS ZAVARAI

A pigmentképződés zavarait hagyományosan három típusba szokás sorolni. Ezek a következők:
• a testfelület egyéb részeit borító bőrhöz képest sötétebb, hyperpigmentált bőrfoltok megjelenése,
• teljes pigmenthiányt mutató, a bőr természetes színének elvesztésével járó hypopigmentált bőrfoltok (vitiligo) megjelenése,
• a bőr természetes színétől eltérő, anormális színű bőrfoltok megjelenése.

A hyperpigmentáció esetei
A nők 30%-ának arcán találhatók sötét elszíneződést mutató bőrfoltok. Európában ez a jelenség a ráncok és a bőr megereszkedése után a harmadik olyan, látható jele az öregedésnek, amit a nők szeretnének elkerülni, vagy a már kialakult foltokat eltüntetni. A jelenség hátterében három dolog állhat:
• a melanociták rendellenes proliferációja,
• a melaninszintézis fokozódása,
• a melanociták hámot behálózó nyúlványaiban zajló, a melanint a raktározó hólyagocskákból (a melanoszómákból) a keratinocitákhoz továbbító folyamatnak a felgyorsulása.

Lentigo
Az ebbe a típusba tartozó kórképek hátterében a melanociták számának növekedésével öszszefüggő, túlzott mértékű melanintermelődés áll. Ilyen elváltozás például
• a lentigo simplex, valamint
• a lentigo solaris.

A lentigo simplex
Elhelyezkedés:
a testen bárhol, függetlenül attól, hogy napexpozíciónak kitett testfelületről van-e szó, vagy sem. Megjelenés: körülírt, apró, a bőrsíkból ki nem emelkedő bőrfoltok, színük a világosbarnától az egészen sötétbarnáig terjedhet. Szövettan: szövettani szempontból valamenynyi lentigo hasonló képet mutat. Jelentkezés: gyakran már születéskor is jelen van, vagy a gyermekkor folyamán alakul ki. Hasonlóság: kissé hasonlít a szeplőre.

A lentigo solaris (öregségi folt)
Elhelyezkedés:
kézháton, fejbőrön, arcon, karokon. Megjelenés: többé-kevésbé szabályos szélű, 1–10 mm átmérőjű, a halványbarnától a sötétbarnáig több színárnyalatban előforduló, lapos bőrfolt, felszíne kissé ráncos lehet. Jelentkezés: általában 50 éves kor után alakul ki, a napfénynek leginkább kitett testrészeken, összefüggésben az addigi élet során napon töltött idővel és a napexpozíciók intenzitásával. Hasonlóság: esetenként megjelenése összekeverhető a szeplőével.

A melanociták száma a lentigo mindkét, fent említett esetében normális. A melaninszintézis növekedése tapasztalható például az ún. tejeskávéfolt (café au lait folt) esetében.

A chloasma (terhességi folt vagy melasma)
Elhelyezkedés: a homlokon, orcákon, állon, hason, mellkason, nyakon, felső ajkon. Megjelenés: szabálytalan szélű, sárgásbarna vagy sárgásszürke hyperpigmentált bőrfolt, amely önállóan vagy csoportosan, eltérő méretekben alakulhat ki. Jelentkezés: hormonális alapon jelentkező fokozott melanintermelés áll a probléma hátterében. Kiváltó oka mindig a hormonháztartás egyensúlyának megbomlása (terhesség, hormonkezelés, fogamzásgátló tabletta szedése…) Működési zavar: lényege a melanociták fokozott pigmenttermelése, nagyobb mennyiségű melanin bejutása a hámba. Kialakulását a nemi hormonok stimulálják. A pajzsmirigy rendellenes működése szintén hatással lehet a bőrfoltok megjelenésére. Nehezen kezelhető probléma.

A szeplő
Elhelyezkedés:
a napfény hatásának kitett testtájakon (de nem az évek során szerzett napterheléssel összefüggésben): az arcon, kézháton, felső végtagon, vállon. Jelentkezés: örökletes hajlam alapján már az egészen korai gyermekkorban megjelenik a bőrön, amint a napfény hatására a melanociták fokozott aktivitásba kezdenek. Az egész gyermekkort végigkíséri a jelenség, gyakran felnőttkorban is megmarad, öregkorra esetenként visszafejlődik. Megjelenés: változó számban előforduló, körülírt, a bőr síkjából ki nem emelkedő, tűhegynyitől a 2–4 mm átmérőig terjedő nagyságú, sárgásbarnától a világosbarnán át a sötétbarnáig terjedő színárnyalatokban előforduló, de minden esetben homogén, napfény hatására hangsúlyosabbá váló, apró bőrfoltok. Hasonlóság: a lentigo válfajaival mutat hasonlóságot.

A naevus (anyajegy, szépségpötty)
Elhelyezkedés:
változó. Jelentkezés: újszülött kortól megvan, vagy a gyermekkor során fejlődik ki. Megjelenés: lapos vagy a bőr síkjából enyhén kiemelkedő, maximum 6 mm átmérőjű barna bőrfolt, amelynek mérete a gyermek növekedésével együtt változhat. Működési zavar: a pigmentképződés zavara, amely a melanin túlzott mértékű termelésében és lokális akkumulációjában nyilvánul meg. Kockázat: ismétlődő irritáció hatására esetenként rosszindulatú daganattá fejlődhet.

A melanoma
A melanocitákból kiinduló, rosszindulatú bőrdaganat. Elhelyezkedés: különösen a napfénynek kitett testrészeken. Jelentkezés: 45–50 éves kor előtt ritkán alakul ki, fejlődésének több fázisa van. Megjelenés: szabálytalan alakú és szélű, nem homogén színű, növekvő sejtszaporulat, amely horizontálisan kevéssé, inkább szélességében nő. Kockázat: fejlődésének későbbi fázisaiban hajlamos az áttétek képzésére.

A BŐRHALVÁNYÍTÁS HATÓANYAGAI

A bőrhalványítás lehetséges módjai:
• A melanintermelést szabályozó tirozináz enzim szintézisének gátlása.
• A melanint a melanoszómáktól a keratinocitákhoz továbbító folyamat gátlása.
• Antioxidánsok alkalmazásával a tirozináz enzim által indukált oxidatív folyamatok gátlása.
• A melanin elszíntelenítése.
• A melanogenezis átmeneti gátlása (a melanociták aktivitásának blokkolása).
• Kémiai hámlasztás.

Újabb felfedezések
Arbutin: egyes növényekben (például a medveszőlőben) nagy mennyiségben jelenlévő anyag, amely gátolja a tirozináz enzim működését. Kojisav: a rizsből kinyert anyag, amely gátolja a tirozináz enzim működését és a tirozin oxidatív átalakulását. Niacinamid: a B-komplex család egyik tagja, B3-vitaminként is ismert. Gátolja a melanin eljutását a keratinocitákhoz. Aszkorbinsav: a más néven C-vitaminként ismert anyag halványítja a melanint. Karotinoidok: a melanogenezis átmeneti gátlásával halványítják a bőrt. Tejsav: a tirozináz enzim szintézisének gátlásán keresztül hat. Resveratrol: a tirozináz enzim által indukált oxidatív folyamatok gátlásával hat. AHA (kémiai hámlasztás): a szalicilsav például a tirozináz enzim termelődését gátolja.

Hogyan kezelhetők a barna bőrfoltok?
A bőrön a barnás elszíneződések számos módszerrel korrigálhatók.

A melanocitákat roncsoló depigmentáló hatóanyagok 
Ez a legradikálisabb és egyszersmind a legkevésbé javasolható bőrfehérítő eljárás. Súlyos hátránya, hogy a sejtpusztító hatásnak nemcsak a melanociták, hanem más bőralkotó sejtek is áldozatául esnek. A melanociták végleges elpusztulásával a bőr fényvédelme jelentősen károsodik. Így hatnak például a dermokortikoidok, amelyeket gyakran alkalmaznak a bőrüket világosítani kívánó fekete bőrűek kezelésére. A dexametazon, ez az erős hatású kortikoszteroid antimitotikus hatást fejt ki, és csökkenteni képes a melanociták számát. Használatának azonban számos káros következménye van, ami többek között az epidermisz és a dermisz sorvadásában nyilvánul meg. Ezeknek a csak súlyos mellékhatásokkal alkalmazható dermokortikoidoknak a használata csak néhány, nagyon speciális bőrbetegség esetében indokolt.

A melanogenezist gátló depigmentáló hatóanyagok
Ezek a hatóanyagok a melanintermelést gátolják. A hidrokinon például a tirozin enzimatikus oxidációját akadályozza meg, így csökkenti a melaninszintézist. A 2%-nyi hidrokinont tartalmazó készítmények az európai uniós szabályozásnak megfelelően még kozmetikai készítményeknek minősülnek, az ennél magasabb koncentrációjú termékek viszont már gyógyszernek. Ez utóbbiakat csak rövid időn keresztül szabad alkalmazni az agyra gyakorolt károsító hatásuk elkerülése érdekében. A kozmetikai szereknek minősülő termékekkel valóban jelentős mértékű, általános bőrhalványítást nem lehet elérni, viszont a kezelt területen szép javulás tapasztalható egyes bőrfoltok állapotában.

A melanint elszíntelenítő, illetve a hámlasztó hatóanyagok
Ezek a hatóanyagok a már kialakult melanin oxidációjával érik el a bőr világosodását. Ezen az elven működnek egyes növényi kivonatok, a C-vitamin vagy az A-vitaminsav. Itt jegyezzük meg, hogy a New York-i Kligman Intézet kifejlesztett egy olyan speciális készítményt, amely kombinálja a kortizon, az A-vitaminsav és a hidrokinon hatását. Ezzel a rendkívül agresszív hatóanyaggal kezelték például Michael Jackson bőrét is. Forgalomban vannak a piacon olyan termékek is, amelyek kíméletes módon hatva, kockázatmentesen és fokozatosan halványítják a barna bőrfoltokat. Ezt a folyamatot C-vitamin vizes oldatának időnkénti alkalmazásával jelentősen gyorsítani lehet. A melanogenezis egy nagyjából 48 napos ciklus folyamatában zajlik le a szervezetben. Egy-egy készítmény hatását ezért leghamarabb két hónap után lehet lemérni. A kezelést ezek után még több hónapon keresztül folytatni kell, egészen a foltok szinte teljes eltűnéséig. A készítmények rendszeres alkalmazásával az elért eredmény folyamatosan fenntartható. Ez az eljárás a bőr halványításának legkíméletesebb, leginkább javasolható módja.

Kelemen Gréta

"Kevesen ismerik az igazi Kelemen Gréta-t, de a legfontosabb két dolog, amit tudni kell, hogy az optimista és precíz, természetesen barátságos, szemlélődő és racionális, de kisebb dózisokban, és gyakran elkényeztetik a nem érzéketlen szokások is.

Az optimizmusa azonban, amiért gyakran imádják. A barátok gyakran számítanak róla és romantikus természetükre a szükség idején.

Persze senki sem tökéletes, és Bogdánnak számos hibája van. A tisztesség és az instabilitás hajlamos az úton járni, bár inkább személyes szinten, mint mások számára.

Szerencsére a pontossága általában ott van, hogy enyhítse a fújásokat."

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük